Rusya Ukrayna arasında devam etmekte olan ve iki yılı aşkındır yürütülen adı konulmamış savaş 2024 Martından itibaren yayılma eğilimleri gösteriyor. Batının neredeyse birkaç istisna devlet haricinde bir blok halinde Ukrayna’yı desteklemesi Ukrayna’yı Rusya karşısında Batının savaşan vekiline daha doğru bir tabirle piyonuna dönüştürdü. Blok halinde Ukrayna’nın desteklenmesi bilindiği üzere Rusya’yı Uzak Asya’da bir takım destek ve ittifak kurma arayışına itti.

Özellikle Rus Devlet Başkanı Putin’in Eylül 2023 ve Haziran 2024 tarihlerinde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası yaşananlar Kuzey Kore’yi Karadeniz’e doğru çekmeye başladı. Batı basınına yansıyan haberlere göre Kuzey Kore Rusya’ya şu ana kadar 1,5 milyondan fazla top mermisi ve yüzlerce seyir füzesi sattı. Bununla birlikte Kuzey Kore’nin Ukrayna’ya Rus saflarında savaşması için asker göndereceği konuşuluyorduysa da Ukrayna makamlarının 3-4 Ekim tarihlerinde yaptıkları açıklamalar bu iddiaların doğruluğunu gösterdi.

20 Haziran 2024 Tarihli Putin ile Kim Jong-un Görüşmesi

Donbas’daki K. Korelilerin Ölümü Malumun İlanıdır

Interfax-Ukrayna ve Kyiv Post’a yansıyan açıklamalarda Ukrayna’nın Rus işgalindeki Donbas’a düzenlediği füze saldırısında 6 Kuzey Kore subayı öldürülmüş üç Subay’da yaralanmıştı. Kuzey Kore Anayasasında yakın tarihlerde yapılan bir değişiklikle Kuzey Kore’nin ebedi ve sonsuz düşmanı ilan edilen Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun 8 Ekim’de yaptığı açıklamayla Rusya ile Kuzey Kore arasında ittifak benzeri bir anlaşma yapıldığı ve bunun neticesinde de Kuzey Kore’nin Rusya saflarına asker sevk etmeye başladığını, Ukrayna güvenlik birimlerinin öldürülen Kuzey Kore askerleriyle ilgili paylaştığı bilgilerinde doğru olma ihtimalinin çok yüksek bulunduğunu kamuoyuna açıkladı.

Kuzey Kore ve Rusya arasındaki iş birliğini yakından takip eden Güney Kore Basının verdiği bilgilere göre Kuzey Kore’nin ilk etapta Rusya’ya 3 veya 4 adet mühendislerden oluşan tugaylarını yıllık 115 milyon dolar karşılığında göndermeye başladı. Bu noktada en çok tartışılan konu ise cephede beklenilenin çok üzerinde asker kaybeden Rus yönetimin ülkede seferberlik ilan etmemek için Kuzey Kore’den cephede savaşması için asker getirip getirmeyeceği meselesidir. Uzmanlara göre ülkesinde kıtlık çekmekte olan Kuzey Kore’nin muvazzaf 850 bin ile 1 milyon 200 bin kişi arasında askeri bulunmakta. Uzmanların görüşü Kuzey Kore’nin gıda, nakit para ve askeri teknoloji karşılığında rahatlıkla Rusya’ya asker verebileceği yönünde. Bu noktada ülkesine nakit para ve gıda verilmesi için Çin fabrikalarında çalışmak için Çin’e devlet eliyle işçi gönderebilen Kuzey Kore’nin yüksek rakamlar karşılığında Rusya’ya rahatlıkla asker gönderebileceği düşünülmekte.

Volodimir Zelenskiy’nin Pragmatizmi

Rusya’nın her adımından kendi lehine yeni bir imkan oluşturmak isteyen Ukrayna yönetimi 13 Ekim’de yaptığı bir açıklama ile Avrupa’dan Ukrayna’nın Rusya’nın içlerini vurmama garantisi ile satın aldığı füzeler üzerindeki yasakların kaldırılmasını talep etti.  Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy; Rus-Kuzey Kore ittifakının kendileri için menfi sonuçlar oluşturacağını dolayısıyla da Ukrayna’nın batı bloğu tarafından önüne konulan tüm sınırlamaların kaldırılmasını istedi.

Batı Neden Ukrayna’ya Sattığı Silahların Kullanımında Sınırlama Uyguluyor?

Bu sorunun cevabı aslında batının Rusya’yı doğrudan karşısına almak istememesi, Ukrayna’nın Rusya’ya ait doğalgaz ve petrol rafinerilerini, depolarını vurmasıyla oluşacak fiyat artışlarının enflasyona neden olma ihtimalinin yüksek olması, Rusya’nın daha fazla tahrik edilip taktik nükleer silah kullanmasını engellemek şeklinde özetlenebilir.

Peki Ya Türkiye?

İster cephe de isterse geri hizmetlerde olsun Kuzey Kore’nin savaşa dahil olması artık Karadeniz denkleminde ve Türkiye’nin Trans Kafkas güvenliği konularında oluşturduğu güvenlik denklemine Kuzey Kore’de eklenmiş oldu. ABD, İngiltere, Fransa ve daha pek çok batılı ülkenin Ukrayna’da konuşlandırdığı danışman sıfatı taşıyan askeri birliklerinden sonra Rusya’nın bölgeye Kuzey Kore’yi taşıması savaşı her an hem Güney Kore-Japonya eksenine hem de Güney Kafkasya ve Belarus üzerinden Kuzey Doğu Avrupa’ya genişletebilir.

Tüm bu yaşananlara rağmen ne yazık ki ne Dışişleri ne de Milli Savunma Bakanlıklarımız sürmekte olan gelişmelerle ilgili kamuoyunu sağlıklı ve doğru bilgilerle aydınlatmamaktadır. Umarız ki konuyla ilgili, devlet kurumları Türkiye’nin Karadeniz’deki durumu hakkında bir an evvel kamuoyuna açıklamalarda bulunur.

Gezgin Adam Dergisi Editörü Ömer Kaçmaz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz