Tehafütül Felasife, Türk okurları onu “Tutarsızlığın Tutarsızlığı” adıyla tanır. Gazali’nin meşhur eseridir. İbni Sina, Gazzali, İbni Rüşt’ün düşünce dünyalarının çarpışmasıyla ufuk dünyamıza pek çok yeni önermenin girmesini sağlayan başyapıtlardan biridir. Yazımıza bu başlığı koymamızdaki maksat Manavgat Belediye Başkanlığının icraatlarının Manavgat’a ne gibi tezatlar ve tutarsızlıklar getirdiğini, göz boyamanın bir kentin dengesini yitirmesine nasıl neden olduğunu bir kez daha göstermek isteyişimizdir.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır’ın, bir kaç gün önce YÖREX isim hakkının sadece kendilerine ait olduğuna dair yaptığı sert açıklamalar Manavgat Belediyesini doğrudan hedef alan suçlamaları Manavgatlıyı üzdü. Manavgat Belediyesi Basın Birimi’nin acemice yaptığı bir hata Manavgatlının sırtında bir yük olarak kaldı.
Bilmeyenler için son da söyleyeceğimi en başta söyleyeyim, pavyon fuar, panayır, pazar veya sergi ürünlerin bağımsız sergilendiği yer demektir. Genellikle üretici kurum veya kuruluşlar bahçede veya boş alanlarda kurdukları portatif çardak veya çadıra verilen isim olarak kullanılır. Malum Manavgat gündemi Kasım’ın 13’ünde başlayan ama 14’ünde gündem olan bir fuarı konuşuyor. Doğal olarak Gezgin Adam Dergisi olarak bizde fırsatı kaçırmadık, birkaç kelam da biz edelim istedik.
13-23 Kasım tarihleri arasında Manavgat’ta yine kentimize değer üstüne değer katmak isteyen belediye idaremizin destekleriyle adının ve mahiyetinin ne olduğunu tam olarak anlayamadığımız bir fuar düzenlenmekte. Belediye Basın birimi her zaman ki gibi hazırladığı titiz bir basın bülteni ile 14 Kasım öğleden sonra saat 14.22 sularında “Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, Yörex Fuarı’nı Ziyaret Etti” başlığıyla ilk, aynı gün saat 17.00’dan sonra ise “Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, Yöresel Ürünler Fuarı’nı Ziyaret Etti” başlığıyla ikinci bültenini kamuoyu ile paylaştı. Yani sizlerin de gördüğü üzere başlıktaki “Yörex” gitmiş yerine “Yöresel Ürünler Fuarı” gelmişti. Kısa bir süre sonrada Antalya basınından Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır’ın, YÖREX isim hakkının sadece kendilerine ait olduğuna dair bir açıklamasını okuduk. Ne var ki Ali Çandır’ın bu açıklamasında: “YÖREX adını kullanarak saçmalamışlar. İsim hakkı sadece bize ait” cümlesi ile hem Manavgat Belediyesini ve onun tüzel kişiliğinde tüm Manavgat’ı rencide ediyordu. Çocuk azarlar gibi azar işitenler basın bültenlerindeki ve sosyal medya paylaşımlarında yaptıkları hatayı düzeltseler de iş işten çoktan geçmişti. Manavgat ve Manavgatlı hemşerilerimiz fırçayı yemişti. Peki Manavgat gibi vilayet olmaya aday, üniversite kurulmasını isteyen, nitelikli kurumlarıyla dünyaya açılmaya çalışan, evrensel bir markaya dönüşen Side Antik Kentinin bağlı olduğu Manavgat bu fırçayı ve azarı kim yüzünden ve niçin yedi?
Kanaatimizce Ali Çandır’ın fırçası ve azarı Manavgat Belediyesinin hataları nedeniyle tüm Manavgat’adır.
Halkın Doktoru Yanlış Reçete Yazdı
13 Kasım itibari ile “Manavgat Belediyesi’nin katkılarıyla” yazılı reklamlarla kurulan adı fuar ama kendisi zarar ocağı olan pazardan bozma bu organizasyon deneyimli bürokratlarını kapı dışarı etmekle tanınan, eş dost, akraba kayırmacılığıyla daha ilk gününden itibaren işten anlamayan tecrübesiz, toy yönetim kademesiyle ile gündeme gelen, ehliyet ve liyakatten uzak yönetim kadrosuyla tanınan Manavgat Belediye idaresi Manavgat’ı içine düşürdüğü durumdan dolayı kamuoyuna bir açıklama yapmak durumundadır. Manavgat Belediye idaresi ve onun tüzel kişiliğini temsil eden Niyazi Nefi Kara adı tescilli olan “YÖREX” ismini kendine mal ederek kullanırsa, Nefi Bey’e ve hukuk birimindeki hukukçularına sorarlar: “sizin marka ve patent haklarından haberiniz yok mu?” “Manavgat’ta sıklıkla karşılaştığımız ahbap çavuş ilişkisinin Yörex isminin marka ya da isim hakkına sahip olan Antalya Ticaret Borsası ile Manavgat Belediyesi arasında da geçerli olacağını mı düşündünüz?”
Buna Gerçekten Fuar Denilebilir mi?
13-23 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan adına fuar eklenen organizasyon gerçekten fuar mı? Fuar adı verilen etkinlikte Adana Kebabından, Künefeye, baharatlardan tutun da sucuğa kadar Manavgat’ta rahatlıkla hatta fuarda satılanlardan çok daha kalitelisini ve ucuzunu Side’den, Evrenseki’ye, Ilıca’dan Manavgat merkeze kadar her mahallede rahatlıkla bulabileceğiniz ürünler var. Yani bilmediğimiz hiçbir tat, lezzet ya da el sanatları örneği yok. Düzenlenen organizasyon olsa olsa Milli Ekonomiyi kurma doğrultusunda önemli adımların atıldığı 1923-1937 yılları arasında sıklıkla nüfusu kalabalık şehirlerde karşılaştığımız “Numune Sergisi” ya da “Mahalli Ürünler Sergisi” olabilecek tarzda. Yani çağın gerisinde kalan, insanları sağlıksız beslenmeye sevk eden bir organizasyon. Yeri gelmişken Halkımızın Doktoru burada satılan ürünler için Tarım Bakanlığı Manavgat İlçe Müdürlüğünden hijyen veya insan sağlığına uygunluğu doğrultusunda denetim yapıldı mı, gıda tağşişinin olup olmadığına dair numunelerin alınması gerçekleştirildi mi? Tarım İlçe Müdürlüğü’nün bu organizasyondaki rolü nedir, görüşü var mı, daha doğrusu müdürlüğün haberi var mı?
Esnafı sıklıkla denetleyen ve ceza yağdıran Manavgat Defterdarlığına organizasyona katılan firmaların fatura, fiş kesip kesmediğini denetlemesi için bilgi verildi mi? Satılan ürünlerin faturaları kontrol edildi mi? Fason ürün satılıyor mu…
Süleymancılardan Bir Farkınız Var mı?
Bu aralar ikiye bölünmekle meşgul olan Süleymancılar veya kendilerine verdikleri isimle Süleymanlılar Cemaati pandemi döneminde kadar her bir yurt için bir hafta süren ve belediyenin fuarındaki mantığa sahip yeme içmeye yani tüketime dayalı kermesler yapardı. Manavgatlı hemşerilerimiz güzel Kuranı Kerim okumayı öğretmelerine duydukları saygı ve belki de şükran duygularının bir ifadesi olarak kermeslere yoğun katılım gösterir ve yurtlara destek verilirdi. İyi niyetle yapıldığına şüphe duymadığımız bu kermesler maalesef ki yapıldığı her bir yurt için 1 hafta sürmesinden dolayı hep amacından saptı. 4 ya da 5 yurt için birer haftadan toplam da bir aydan fazla devam eden kermes süresince Manavgat şehir içindeki lokanta ve restoranlar özellikle de dürüm çeşitleri satan esnafı iş yapamaz hale getirerek zarar etmesine neden oluyordu. Neyse ki Manavgat Kaymakamlığı bunları pandemi de yasaklayarak esnafına sahip çıktı. Süleymancıların yaptığı hatanın benzerini yapan Manavgat Belediyemiz de 10 günlük bu fuarla derin bir ekonomik kriz yaşayan, kira ve eleman parasını zar zor çıkaran yeme içme sektörünün baltaladığının acaba farkında mıdır? Acaba Manavgat Belediye Başkanlığımızın basın birimi sergi alanının etrafındaki lokanta, restoran ve fast food esnafıyla devam eden organizasyonla ilgili fikir ve görüşlerini almak için röportaj yapıp yayınlamak ister mi?
Parti misiniz yoksa Esnaf mı? CHP’nin Fuarda İşi Ne?
Organizasyonun en renkli firması ise pardon katılımcısı ise CHP Manavgat Örgütüydü. Organizasyonun ilk gününde CHP standını orda görmek gerçekten çok ama çok ilginçti.
CHP Manavgat İlçe Başkanı Sayın Oykun Başar’a sormazsak ayıp ederiz. Sayın Başar CHP bir parti mi yoksa ürün tanıtmak gibi bir görevi olan işletme midir? Adı fuar kendisi sergi olan yöresel ürünler fuarında CHP standının işi nedir? Manavgat Belediyesi veya örgütünüz diğer partileri arayarak “CHP’nin stant açacağını, hakkaniyet gereği siz de açmak ister misiniz?” şeklinde bir soru sormuş mudur? CHP Standında görevli olan partili yoldaşlarınız zeytinyağı, tahin gibi ürünleri satmış mıdır? Eğer sattıysa Siyasi Partiler Kanunu gereği partilerin ticaretle uğraşmasının yasak olduğunu bilmiyor musunuz? Eğer satış yapmıyor ve ürün tanıtıyorsanız CHP Manavgat Örgütü reklam ve tanıtım şirketi olarak mı yoluna devam edecektir? Son olarak ta CHP’li Manavgat Belediyesi’nin kamusal alanda size yer vermesi yahut sizin Belediye organizasyonundan bir yer alıp stant açarken diğer partilere yer verilmemesi o çok bahsettiğiniz “hak, hukuk, adalet” sloganına sığar mı? Yeni CHP’den sizden belediye yönetimlerinden kendi partilerini kayırmalarını yani pozitif ayrımcılık yapmalarını mı anlamalıyız?
Yeni CHP ve Yeni CHP’nin Belediyeleri 2024’ün Türkiye’sinde veya Manavgat gibi yüksek potansiyeli olan şehirlerimizde eğer üretimi destekleyerek değil de fuar pavyonculuğunu destekleyerek kalkındırmaya çalışırsa halkın devrimci doktorları olarak halka yanlış reçete yazmış olurlar.
Çok yerinde bir yazı. Parti içi muhalefetle sağlıklı düşünme yeteneğini kaybeden bir örgütün ancak yapacağı bu olur.