24 Şubat 2022 tarihinde başlayan kimilerine göre Rus-Ukrayna Savaşı kimilerine göre ise Donbass-Luhansk Çatışması 2,5 yılı geride bıraktı. Krizin ilk günlerinde çatışmanın birkaç hafta içerisinde Rusya’nın lehine biteceği düşünülürken çarpışmalar olanca şiddetiyle bugüne kadar devam etti. Avrupa ve ABD’nin lojistik, para, kurmay subay, strateji ve teknolojik silah yardımlarıyla bir nevi Batı-Rus harbine dönüşen kriz Ukrayna’nın doğu bölgelerinin yerle bir olmasına Rusya’nın ise her alanda yıpranmasına devam ediyor.
Donbass ve Luhansk oblastlarında (bölgelerinde) devam eden çatışmalar Ukrayna’nın 6 Ağustos 2024’de bir Rus toprağı olan Kursk’a esnek ve küçük birliklerle saldırarak binlerce kilometrekarelik alanı işgal etmesi ve binlerce Rus askerini esir edebilmesi Rusya’da işlerin pekte iyi gitmediğini, savaş konusunda çok da hazırlıklı olmadığını herkese gösterdi. Ukrayna’nın Yahudi devlet başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Avrupa ve ABD’den Rusya’nın içlerini vurabilecek olan kısa, orta ve uzun menzilli füzeler olan Taurus, Stinger, Javelin, Himars gibi silahları vermesi ve Ukrayna’nın bunları kademeli olarak kullanması Rusya’daki zaiyatı hem artırıyor hem de Rus askeri saldırılarını yavaşlatıyor.
Avrupa’da söz konusu olan çatışmanın yıllarca devam etmesi gerekliliği fikri hakim. Avrupalılar bu yolla Çarlık dönemindeki pozisyonuna geri dönen Rusya’nın Avrupa’ya karşı saldırgan bir siyaset gütmesini engelleyebileceğini düşünürken ABD’nin çatışmaların ulaşacağı akıbet ile ilgili fikri net değil. ABD’li Cumhuriyetçiler de bir an önce Rus ve İran meselesinin diplomatik teşebbüslerle de olsa çözümlenerek ABD’nin Çin’e karşı dikkat kesilmesi fikri yaygınken ABD’li Demokratlar Rusları tamamen Akdeniz ve Afrika’dan çıkararak Rusya’nın sınırlı bir kara devleti haline dönüştürülmesinden sonra Çin ile ilgilenilmesi stratejisi benimsedikleri anlaşılıyor. Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasındaki görüş farklılığı ABD’nin Ukrayna meselesinde istikrarlı bir politika gütmesini, verilen silahların çeşidini, adedini, kullanım tarzını serbest bırakmasını engelliyor gibi duruyor.
Ukrayna’nın global çapta yürüttüğü kahramanlık ve başarı hikayelerinden oluşan propagandasına karşı Rusların yavaş ama istikrarlı devam eden Ukrayna işgali geçen hafta stratejik bir nokta olan Vuhledar’ın alınmasıyla devam etti. Avrupa’nın ve ABD’nin Ukrayna’daki değişkenleri belirlemesine göre devam eden Rus-Ukrayna çatışması ne zamana kadar ve hangi eşiğe kadar devam edeceği belirsizse de Rusya’nın Kuzey Kore, Çin ve Hindistan ile kurmaya çalıştığı ve bir ölçüye kadar da Kuzey Kore ile de gerçekleştirmeyi başardığı ittifak, Rusları da yeni ve daha çatışmacı bir hareket tarzına itiyor. Taktik nükler silah kullanma tartışmaları ve tahditleri altında süren çatışmalar bu yapısıyla devam ederse Rusya’nın kuracağı ve ete, kemiğe bürünmesine ramak kalan yeni ittifak arayışı Uzak Doğu’da Kuzey Kore, Rus, Japon, ABD, İngiliz gerginliğini yeni bir safhaya taşıyacağı açıktır.
Gezgin Adam Dergisi Editörü Ömer Kaçmaz